tirsdag den 20. november 2012

Lønmodtagerkulturen tynger Danmark.

Kommentart til artikel i Mandag Morgen af Rune Gregers Meyer


Lønmodtagerkulturen tynger Danmark.

Vores velfærdssamfund har gjort os trygge og fjernet vores risikovillighed. Hvem vil opgive trygheden i ansættelsen, trygheden i dagligdagen, trygheden i at vi kender morgendagen – ingen og derfor har politikernes ønske om at skabe en iværksætternation laaange udsigter.

Årsagen til, at vi ønsker at blive en iværksætternation - og helst en vækstiværksætternation er, at det skaber nye jobs.

Men den meget omtalte krise i et lokalt flyselskab har vist, at lønmodtagerkulturen har godt fat i os og vi – uanset hvad – nægter at opgive vores gode løn og sikre ansættelse... og hvorfor skal vi det, når vi nu ved hvad vi har?

Det er derfor heller ikke underligt, at danskernes ”iværksætterløst” er dalet markant under krisen. Før krisen var det næsten risikofrit, at kaste sig ud i en tilværelse som selvstændig og gik det ikke, så kunne man nemt vende tilbage til sit sikre gamle job.

Men efter krisens indtog, så er det pludseligt blevet farligt. For selvstændige har ikke det samme sikkerhedsnet som lønmodtagere – og nyder derfor ikke den samme tryghed. Derfor er tilværelsen som lønmodtager (fortsat) mere attraktiv,  fordi trygheden i vores velfærdssamfund fylder mere end glæde ved at blive selvstændig og bygge noget nyt op.

Det kan derfor ikke være en overraskelse, når Mandag Morgen konstatere at Danmark ligger i bunden af OECD-landenes top-ti over de bedste iværk­sætternationer. Det vil vi blive ved med, så længe vi er tynget af lønmodtagerkulturen. Politikernes skåltaler om at vi skal være en vækstiværksætternation, er  kun til at trække på smilebåndet af. De er nemlig selv et produkt af denne lønmodtagerkultur - tynget af tryghed så langt øjet rækker.

Skal vi blive et samfund præget af vækst, så er der alvorligt behov for, at vi flytter os fra at være en lønmodtagernation til at blive en jobskabernation! Det er den eneste måde vi kan komme i front som iværksætternation – og allerhelst vækstiværksætternation.

Artikel i Mandag Morgen: 
Executive Summery: 
Danmark ligger i bunden af OECD-landenes top-ti over de bedste iværk­sætternationer. Iværksætternes prestige er steget, men antallet af nye virksomheder er i tilbagegang, og alt for få af dem vokser sig store. Adgang til finansiering er den største forhindring for dansk iværksættersucces. Men kurven kan knækkes, hvis vilkårene lempes i iværksætternes første fem leveår, mener førende international ekspert.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar