mandag den 19. november 2012

Hvis organisationen skal være innovativ, så skal der være plads til fejl.


Hvis organisationen skal være innovativ, så skal der være plads til fejl.
af Rune Gregers Meyer

Det vigtigste ledelseskompetence i dag er evnen til at forstå, handle og tænke innovativt og besidder du ikke denne kompetence, så er du overhalet af dine konkurrenter (eller bliver det meget snart).

Du kan ikke outsource denne kompetence. Det er en kompetence, som skal være en del af din organisation og ofte tror mange, at det er klaret ved blot at  tilskynde medarbejderne til at være kreative, nytænke og bruge deres fantasi. Men de glemmer samtidig, at give plads til fejltagelser.

Bag ethvert mesterværk ligger utallige fejltagelser og hvis organisationen ikke giver plads til fejltagelserne, så kvæles innovationen. Derfor skal innovation indtænkes i organisationen som en ordentlig og systematisk metode der indlejres i organisationens kultur, således at fejl i forbindelse med innovation legitimeres.

Organisationens innovationsudvikling bør derfor tage afsæt i HR-afdelingen, som er den ideelle nøgle til sammensætningen af passioneret teams i organisationen. HR skal tilskynde disse teams til at bryde ud af organisationens vanetænkning , så de tør tage den risiko det er, at komme frem med kontroversielle dristige ideer.

HR skal derfor i første omgang skabe engagement og energi i organisationen, med et strejf af autonomi. Autonomien skal ikke nedbryde organisationen (nødvendigvis) men sikre at organisationens team ikke plages af tunnelsyn og robottænkning. Dermed er der skabt et godt udgangspunkt for innovationskulturen, som skal være med til at skabe en bæredygtig organisation som ikke overhales af konkurrenterne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar