Arbejdsmøde vedr. Innovationshøjskolen
Med ønsket om bl.a. at styrke Danmarks konkurrenceevne, ved at fremme den innovative virksomhedskultur for både private og offentlige virksomheder, inviterede A.P. Møller-Mærsk den 4. marts 2010 en rækker virksomheder, offentlige institutioner og organisationer til et arbejdsmøde på Esplanaden i København. Mødets formål var, at sætte gang i processen med etablering af Innovationshøjskolen.
Oplæg med perspektivering
Bo Cerup-Simonsen, Vice President, Maersk Maritime Technology Maersk Ship Management.
Bo Cerup-Simonsen bød deltagerne velkommen og fortalte om bevæggrunden for, at A.P. Møller-Mærsk har valgt at engagere sig i udviklingen af Innovationshøjskolen.
Bo Cerup-Simonsen kom bl.a. ind på nødvendigheden af øget innovation i erhvervslivet, såfremt danske virksomheder ikke skal tabe terræn på det globale marked. Dette er bl.a. årsagen til, at A.P. Møller-Mærsk i dag har en afdeling som beskæftiger sig med innovation for hele koncernen. Bo Cerup-Simonsen gjorde samtidig tilhørerne opmærksom på, at der ligger en udfordring i at få hele organisationen til at tænke mere innovativt og ikke mindst i at høste frugterne deraf, og det er årsagen til, at A.P. Møller-Mærsk støtter initiativet omkring etableringen af Innovationshøjskolen.
Anders Hoffmann, Vicedirektør, Erhvervs- og Byggestyrelsen.
Anders Hoffmann fulgte herefter op med kort at give en makroøkonomisk forklaring på, hvorfor øget innovation i den private og offentlige sektor er vigtig og hvordan det harmonerer med regeringens 2020 strategi samt Lissabon strategien. Anders Hoffmann fortalte om den nystiftede Fond til Entreprenørskab, som er et resultat af offentlig og privat samspil og tilkendegav ønsket om, at Innovationshøjskolen også må blive et samspil mellem den offentlige og private sektor. Sluttelig redegjorde Anders Hoffmann for Erhvervs- og Byggestyrelsens syn på Innovationshøjskolen og fremdrog, at Innovationshøjskolen udfylder et område som ingen andre initiativer dækker.
Anders Drejer, Dekan og professor ved Aalborg Universitet, medinitiativtager til Innovationshøjskolen.
Anders Drejer talte om behovet for innovation som en del af et nyt tankesæt, et nyt dannelsesideal og at dette skal være en del af uddannelsen allerede fra 1. klasse. Anders Drejer kom ind på, at en styrkelse af individets innovative mindset samtidig er en styrelse af virksomhedernes mentale egenkapital – både det offentlige og private erhvervsliv. Anders Drejer fortsatte, at dette netop er Innovationshøjskolens opgave og den dermed adskiller sig i form og indhold fra det formelle uddannelsessystem og uddannelsestilbud.
Rune Gregers Meyer, stifter og projektansvarlig for Innovationshøjskolen
Rune Gregers Meyer gav en opdatering af status for projektet Innovationshøjskolen samt en gennemgang af konceptet og projektet samt besvarede opklarende spørgsmål.
Jesper Moesbøl, specialkonsulent, Undervisningsministeriet.
Jesper Moesbøl gennemgik højskolehistorien og højskoleloven, samt hvorfor og hvordan at Innovationshøjskolen passer ind i denne kontekst og hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med opstart af en højskole.
Åben diskussion
Dette åbnede op for diskussion om etableringen af Innovationshøjskolen, som blev faciliteret af Peter Ring, Innovation Engineer, A.P. Møller-Mærsk, Bo Blaabjerg, CFO, Kaospiloterne og Rune Gregers Meyer.
Q : Kim Østrup, Vicedirektør, IBM Danmark A/S
I diskussionen påpegede Kim Østrup, at det vigtige ved Innovationshøjskolen er ikke at producerer ”funktionærer”, hvilket de formelle uddannelsesinstitutioner i Danmark og Europa som helhed har en tendens til. Samtidig spurgte Kim Østrup til, om det er muligt at opnå ECTS point på Innovationshøjskolen.
A: Jesper Moesbøl, specialkonsulent, Undervisningsministeriet.
Hertil svarede Jesper Moesbøl, at det er der ikke noget til hindrer for ECTS point om blot f.eks. et universitet siger god herfor.
A: Anders Drejer, Dekan og professor ved Aalborg Universitet, medinitiativtager til Innovationshøjskolen.
Dette fulgte Anders Drejer op på, ved at sige at han godt kan forestille sig, at Aalborg Universitetscenter vil indgå undervisningssamarbejde med Innovationshøjskolen og herigennem give universitetsstuderende ECTS point for kurser fulgt på Innovationshøjskolen.
Q: Dennis Westergaard, Business Development Manager, Danfoss A/S,
Peter Brünings-Hansen, Business Controller, A.P. Møller - Mærsk
Gregory Edward, Talent management (HR), A.P. Møller – Mærsk
Omkring målpopulationen og målgruppen blev der spurgte til bl.a. en præcisering af hvem er det præcist vi gerne vil have på Innovationshøjskolen og hvad er deres behov, ønsker og karakteristika; hvordan sikrer vi os, at det er målgruppen som kommer på Innovationshøjskolen samt hvordan skabes der ”added value” for virksomhederne og institutionerne, så de bruger Innovationshøjskolen aktivt.
Der blev i den sammenhæng spurgt om højskoleloven er begrænsende for Innovationshøjskolens virke.
A: Jesper Moesbøl, specialkonsulent, Undervisningsministeriet.
Jesper Moesbøl oplyste, at så længe højskolevirksomheden er den primære virksomhed, er der meget vidde rammer. Specifikt kan op til 50% af kurserne ligger udenfor højskoleloven.
A: Peter Ring, Innovation Engineer, A.P. Møller-Mærsk
Peter uddybede ved at understrege, at højskolen er valgt fordi den har meget at tilbyde. Vægten vil blive lagt på et højt fagligt niveau og på ændring af elevernes tankesæt omkring innovation og kreativitet i grupper.
A: Rune Gregers Meyer, stifter og projektansvarlig for Innovationshøjskolen
Rune tilføjede, at højskole formen netop tilbyder den ro og fordybelse der kan være befordrende for personlig udvikling, samtidigt påpegede Rune, at de fysiske rammer er vigtige for den kultur som ønskes skabt.
Omkring målpopulationen svarede Rune, at den groft deler sig i 3 grupper: 4.g’ere, studerende og medarbejdere i private og offentlige virksomheder. Hertil kan der være undervisere ved folkeskole, gymnasier og andre ungdomsuddannelser samt personer med interesse for at lære om innovation. Målgruppe i disse populationer er dem, som er interesseret i at lære om innovation, få styrket deres innovative tankesæt og som ønsker, at kunne omsætte det til praksis i deres daglige virke.
A: Jesper Moesbøl, specialkonsulent, Undervisningsministeriet.
Jesper Moesbøl understregede, at netop højskoleformen er speciel ved, at den er åben for alle. Man skal derfor give alle lige mulighed for at tilmelde sig. Der var dog enighed om, at der ville ske en naturlig selektion af deltagerne, i det undervisningen fordrer et stort engagement fra deltagerne.
Der var enighed om, at det er vigtigt at virksomhederne bruger Innovationshøjskolen aktivt. Hvorfor der ligger en opgave i at inddrage virksomhederne i undervisningen, både i form af undervisningskompetencer og ved in-sourcing af udfordringer/problemer/opgaver samt ved at sikrer, at virksomhederne medarbejder deltager i undervisningen.
Etablering af Innovationshøjskolen
Peter Ring gjorde opmærksom på, at det er nødvendigt at etablerer repræsentantskabet og dermed stifte den selvejende institution Innovationshøjskolen. Klaus Lorentzen, Vice President ,VELUX A/S, bifaldt dette og opfordrede forsamlingen til at tilmelde til det stiftende repræsentantskabsmøde.
Som afslutning på arbejdsmødet blev det aftalt, at Rune Gregers Meyer får skabt grundlag for stiftende repræsentantskab samt afsøger mulige matrikler for Innovationshøjskolen. Rune Gregers Meyer vender snarest tilbage til de enkelte deltagere omkring opfølgning.
Rune Gregers Meyer takkede afslutningsvis A.P. Møller-Mærsk for at tage initiativet til dette møde samt faciliterer det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar